Bankadan kredi çekip ödeyemeyenler amacıyla yeni bir fırsat doğdu. Artık borçlara Varlık Yönetim Şirketi bakıyor. Bu imkanla 500 bin şahıs borcundan kurtuldu.
Devam etmek için kaydırınız…
Bankadan kredi çekip ödeyemeyenler amacıyla yeni bir fırsat doğdu. Artık borçlara Varlık Yönetim Şirketi bakıyor. Borçlu kalmak istemeyenler amacıyla yeni imkanlar var. 500 bin şahıs borcundan kurtuldu.
Bankalar, 2 milyon müşteriden tahsil edemediği alacaklarını ‘varlık idare şirketi’ne devretti. Devredilen tutar 28.7 milyar lira. Şirketler borcunu ödemek isteyene büyük üstünlük sunuyor. Taksit olanağı da var
YILLARDIR TAHSİL EDİLEMEDİ
Bankadan kredi çekip 90 günlük sürede ödeyemeyenler meşru takibe düşüyor, yani avukatlık oluyor. Avukatlar da bütün çabaya karşın 2-3 sene içersinde bu borcu tahsil edemezse bankalar, kredi ve kredi kartı alacaklarını belli bir tutar karşılığında varlık idare şirketlerine devrediyor. Borç devredildikten sonra muhatap varlık idare şirketleri oluyor.
16.4 MİLYARI BİREYSEL
Varlık idare şirketleri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) aldıkları lisansla ve gene BDDK denetiminde etkinlik gösteriyor. Şirket adedi 12. Bu şirketlerde borçlu 2 milyon bireyin dosyası var. Bankaların devrettiği tahsili gecikmiş borç toplamının 16.4 milyar lirası bireysel, 12.3 milyar lirası ticari (KOBİ) krediler olmak üzere 28.7 milyar lira.
NASIL ÖĞRENİR, ÖDERİM?
Dosyası bankadan çıkmış ve varlık idare şirketine devredilmiş şahıslar ne yapacak? Borç nasıl ödenecek? Borcunu ödeyen kara listeden çıkıp, kredi çekebilir mi? Şirketler taksit ya da indirim yapıyor mu? Merak edilenleri Varlık Yönetim Firmaları Derneği Başkanı Selçuk Tuncalı ve Başkan Vekili Hasan Tengiz’e Posta’dan Bilal Emin Turan’a açıkladı.
90 GÜNLÜK KRİTİK SÜRE
Varlık idare şirketlerinin hedefi ne? Varlık idare sektörü, tahsili gecikmiş alacakları satın alarak bankaları yükten kurtarır. Daha elastik koşullarla ödeme olanağı vererek tüketicilerin gene kredi çekebilir duruma gelmesini sağlar.
Bankalar hangi borçlarını varlık idare şirketine devreder? Bankalar ortalama 2-3 sene hukuki takipten sonra tahsil edemedikleri dosyalardan meydana gelen tahsili gecikmiş alacak portföylerini iduruma yolu ile varlık idare şirketlerine devreder.
Varlık idare şirketine devredilmeden evvelce banka borçluya ne gibi proses işletir? Vadesi gelen bir borç, 90 gün içersinde ödenmezse tahsili gecikmiş alacak statüsüne geçer ve meşru takip süreci başlatılır. Bu 90 günlük proseste banka müşterisine sözlü ve/ya da yazılı olarak ulaşıp, borcunu ödemesini hatırlatır. Bu proseste borca gecikme faizi uygulanır. Sonra hukuki proses başlatılır.
ÖDENMEYEN BORÇ NEREYE BİLDİRİLİR?
Bankalar kredi geri ödemesindeki gecikmeyi Kredi Kayıt Bürosu’na (KKB) yaptığı aylık bildirimlerde belirtir ve müşterinin bu gecikme halini KKB delegesi bütün bankalar görür. Bu proses müşterinin kredi notunu olumsuz etkiler, kredi başvuruları olumsuz yanıtlanır.
Kaynak: POSTA
Benimde bankaya borclarim var ne yapmam gerek yardımcı olur musunuz bankalar neden virüs varken borçları biraz af etmiyor faizsiz kredi yada faizsiz erteleme yapmıyor
Benimde borclarim lütfen yardım olun ne bankalar faizsiz kredi faizsiz erteleme borçların bir kısmını af etmesi gerekmez mi
Bundan nasıl faydalanacaz
Slm benimde kredi kartı borcum var Garanti bankasına yardımcı olurmusunuz