TYT ve AYT sınavlarına hazırlanırken Edebiyat ve Türkçe dil bilgisi dersine çalışan her genç bir noktada Saptama nedir ? sorusunu sorabiliyor. Özellikle uzun paragraf sorularında öğrencilerden “Aşağıdaki cümlelerden hangisi saptama bildirir?” şeklinde soruları çözmeleri istenebiliyor.
Bu yazıda da sizlere “Saptama ne demek?” sorusunun cevabını anlatmaya çalışacağız. Bu konuyu öğrendikten sonra sınavda karşınıza çıkabilecek saptama bildiren cümleleri çok daha kolay bir şekilde fark edebilirsiniz.
Saptama nedir?
İsminden de anlaşılabileceği üzere saptama cümleleri, bir durumu belirgin hale getirmek için kullanılan, tespit içeren cümlelerdir. Konunun daha iyi anlaşılması için örnek vermek gerekirse “Uykusuz yola çıkan şoförlerin kaza yapma olasılığı daha yüksektir” şeklindeki bir cümle, saptama cümlesidir. Saptanan şey ise uykusuz yola çıkan şoförlerin kaza yapma olasılığının daha yüksek oluşudur.
Saptama Ne Demek ?
. Deneme ve sınavlarda genelde uzunca bir paragraf verilir, ardından “Aşağıdaki cümlelerden hangisi saptama bildirir veya bildirmez?” şeklinde soru sorulur. Size düşen ilgili cümlenin bir konuyla ilgili “saptama” içerip içermediğini anlamak olacaktır.
Ancak bu yazıyı okuyup “Paragrafta saptama nedir?” sorusunun cevabını öğrendikten sonra tespit niteliğindeki cümleleri kolaylıkla yakalayabileceğinizi düşünüyoruz.
Saptama Cümleleri Nasıl Anlaşılır?
Kötü haber şu ki bir cümlenin saptama içerip içermediğini anlamak için kullanılabilecek kesin bir tespit yöntemi yok. Bunun tek yolu bol bol paragraf sorusu çözmek. Eğer “saptama nedir TYT” sorusunun cevabını merak ediyorsanız aşağıdaki örnek saptama cümleleri size fikir verebilir.
- Saçları ıslak bir şekilde dışarı çıktığı için üşüttü.
- Halil Sezai şarkılarının çoğuna ağır bir melankoli hakimdir.
- Her filmin sonunda yapımcı, oyuncu ve set ekibinin ismi izleyiciye gösterilir.
- Bilgisayar fiyatlarındaki artışın en büyük sebebi döviz kurunun yükselmesidir.