Cumartesi , Nisan 27 2024
Özel Bankalar Neden Kredi Vermiyorlar?

Özel Bankalar Neden Kredi Vermiyorlar?

Özel Bankalar Neden Kredi Vermiyorlar? Kredi isteği reddedilen vatandaşlara uyarı yapıldı..

İktisatçı Akademisyen Prof. Dr. Sinan Alçın, özel bankalardan kredi çekerken yurttaşların ne yapması gerekliliğini anlatarak bankaların bu süreçteki tutumuyla alakalı ilgi çeken açıklamalarda bulundu.

CNN Türk’te Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Alçın, özel bankaların kredi hususu ile alakalıki tutumuyla alakalı mühim açıklamalarda bulundu.

Kamu bankaları 115 milyar TL kredi dağıtmış fakat özel bankalar da 60 milyar TL düzeyinde. Başvurular özel bankalara yeni kredi çeşitleri tanımlandı. 5 müracaatdan bir tanesi olumlu cevaplanıyor. Başvuru rakamının yarısı kredi olarak açılıyor. Bu tip hallerde nakit akış sorununun olduğu, tedarikçilere ödenmesi gereken paralar olduğunu düşürsek, kredi mekanizmasının sıhhatli biçimde çalışması lazım.

– 800 milyar TL tartışılabilir. Ağırlıklı olarak bankalar nasıl kredi yaratır diye bakarsak, MB tuttuğu dışında kredi olarak açar ama asıl muhimi sermaye yapısı. Bu tip dönemlerde bankalar biraz ketum davranıyor. Sermaye arttırımı hususu ile alakalı da yabancı ortaklıklı bankaların daha yavaş davrandığı görünüyor.

– Bankacılık düzeneğinin Türkiye’de karı artmış durumda. Hangi sektör amacıyla biz bunu söyleyebiliriz? Bu direkt olarak piyasada direkt olarak sektörlerin batması ve süregelen yoksulluğun meydana çıktığı süreçte kredilerin çekildiğini görürüz ve bankaların da karlarını azaltır.

– Sermaye arttırımında gönülsüzler. Ticari bir işletme olarak banka alabilecek miyim acaba diyor. Ama kredi vermezsem bir daha kredi verebilecek miyim diye bakmalı. Yerli sermayeli bankalarda daha çok olsa da, yabancı bankalarda vakit alıyor.

Bankalar kredi verirsem alabilir miyim diyor ama kredi vermezse o kurum kapanacak. O işletme olmayacak bankadan kredi alabilmek amacıyla, ya da işsiz yurttaş bankadan kredi almayacak. Uzun vadeli çıkarla, kısa vadeli çıkar arasında değiş tokuş yapması lazım. Sektörlerle beraber bankanın sıhhatli biçimde hayata koşulları yaratacak durum.

VATANDAŞLARA TAVSİYELER:

– BDDK’nın hem telefon hem de internet hattı var. 5’te biri olumlu oluyor kredilerin. Bankayı arayıp şube müdürüyle konuşuyorsunuz. O da bizim limitlerimiz dolu diyor. Esasında müracaatmuz reddedilmiş oluyor.

– Kayıtlı olmalı bunlar. Mail üzerinden yapılmalı. Bankalar limit hususu ile alakalı daimi destekleniyor. KGF 25 milyar lira arttırılmış olan ilaveten belki yine arttırılır. Resmi yanıtı BDDK sitesinden yükleyebilirler.

– Her müracaatya numara veriliyor. Her başvuran isteği kadar kredi alır manasına gelmez ama yazılı olmayan kurallarla karşı karşıya kalmamış oluruz.

– İstif ekonominin baş düşmanıdır. Parada da yaratır. Para da bir mal alıp satıyoruz. Bu kanalların açık tutulması gerekiyor. Kredi müracaat yapan esnaf yönünden değil aynı vakitte bankanın geleceği yönünden kısa dmühim kazanç uzun vadeli yürütülebilir değil.

Ticaret Bakanlığı, son vakit bilhassa sosyal medya hesapları üzerinden e-Devlet ya da resmi kurumların logoları kullanılarak, “kredi kartı aidat iadesi” vaadiyle uygulanan “dolandırıcılıklar” hususu ile alakalı uyardı.

BAKANLIK’TAN YAPILAN AÇIKLAMA ŞÖYLE:

(Bana bir şey olmaz deme oku, bana bir şey olmaz diyenlere oldu ne olduysa!)

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile kart çıkaran kuruluşların tüketicilere senelik üyelik aidatı ve aynısı isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartını sunma zorunluluğu getirilmiştir.

6502 sayılı Kanunun söz hususu hükmüne dayanılarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yönünden hazırlanan ve 07.03.2020 tarihinde yürürlüğe giren 2020/7 sayılı ‘Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’in 11inci maddesi, kredi kartlarının bilhassarine göre senelik olarak belirlenecek tutar kadar ücretlendirileceği, kartlardan alınan bu ücretlerin fakat tüketiciyi borçlandırıcı nitelikteki ilk tüketimi müteakip senelik olarak alınabileceği, kesintisiz en az 180 gün hareket görmeyen kredi kartlarından hareket etmeyen kaldığı müddetçe senelik üyelik ücreti alınamayacağı konuları düzenlenmiştir.

Ayrıca Tebliğ ekinde kredi kartı senelik üyelik ücreti, tüketiciden alınabilecek ücretler arasında sayılmıştır.

Söz hususu planlama gereği kredi kartlarından kart aidatı alınabilmekte olup, resmi kurum ya da e-devlet logosuyla kredi kartı aidatlarının iadesinin yapıldığını iddia eden sosyal medya hesaplarına itibar edilmemesi, vatandaşlarımızın bu tür dolandırıcılıklara karşı ilgili olması gerekmektedir.Söz hususu planlama gereği kredi kartlarından kart aidatı alınabilmekte olup, resmi kurum ya da e-devlet logosuyla kredi kartı aidatlarının iadesinin yapıldığını iddia eden sosyal medya hesaplarına itibar edilmemesi, vatandaşlarımızın bu tür dolandırıcılıklara karşı ilgili olması gerekmektedir.

Kart çıkaran kuruluşça talep edilen kart aidatlarına dair olarak alış veriş taahhüdüne bağlı ücret alınmaması ve aynısı, tüketicilerimiz ile uygulanan anlaşmaya aykırılık olması halleri ile söz hususu mevzuat hükümlerine aykırılık oluşturabilecek uygulamayla karşılaşılması durumunda ilk olarak kart çıkaran kuruluşa müracaat dilmesini gerekmektedir.

Kart çıkaran kuruluş ile uyuşmazlığın çözüme kavuşturulamaması durumunda 6502 sayılı Kanun kapsamında 10,390-TLnin altında olan uyuşmazlıklar amacıyla ‘Tüketici Hakem Heyetleri’ne bu tutarı aşan uyuşmazlıklar amacıyla de ‘Tüketici Mahkemeleri’ne başvurabilmesi mümkündür.

Rate this post

Hakkında Gökbörü

Gündeme Göz At :)

Emekli Olamayanlara Müjde! Devlet 1500 TL aylık ödeme yapacak!

Emekli Olamayanlara Müjde! Devlet 1500 TL aylık ödeme yapacak!

Emekli olmak vatandaşlar amacıyla 1500 TL ödeme fırsatı geliyor! Nüfus cüzdanıyla müracaat yapan bireyler amacıyla …

Hemen başvuru yapabilirsiniz! Devlet her ay 900 TL destek veriyor!

Hemen başvuru yapabilirsiniz! Devlet her ay 900 TL destek veriyor!

Hemen başvuru yapabilirsiniz! Devlet her ay 900 TL destek veriyor! Ülkemiz de yaşanılan salgın hastalık …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir