Kızılaydan Açıklama: İyileşmiş hastalardan kan alımı 10 gün sonra başlayacak
Kızılaydan Açıklama: İyileşmiş hastalardan kan alımı 10 gün sonra başlayacak

Kızılaydan Açıklama: İyileşmiş hastalardan kan alımı 10 gün sonra başlayacak

Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık günlerdir her bireyin beklediği müjdeyi verdi. Korona virüsü tedavisinde şu anda bilimin elindeki en mühim silahlardan biri olan “pasif antikor” tedavisi amacıyla iyileşmiş hastalardan kan bağışı alımları 10 gün sonra başlanıyor. Dr. Kınık, bütün hazırlıkların tamamlandığını, ilk etapta salgının yoğun gördüğünüz 10 ilde bağışçılardan kan alınmasına başlanacağını söyledi.

Kızılaydan Açıklama: İyileşmiş hastalardan kan alımı 10 gün sonra başlayacak

Corona virüsü salgınında durumu hazırda bir aşı ya da hastalığın tedavisini sağlayacak bir ilaç şimdilik geliştirilemediği amacıyla, bütün dünya hastalığı ağır yaşamış yoğun bakım hastaları amacıyla yüz senelik bir yöntemden yararlanacak.

Antibiyotiğin olmadığı zamanlarda bulaşıcı hastalık yaşamış iyileşmiş hastalardan kan nakli ile tedavi sağlanmaya çalışılan dönemlerden, son olarak MERS, Ebola ve H1N1 Domuz gribi salgınında da yararlanan tıp dünyası şimdi de Covid-19 salgınında bu yöntemden faydalanacak. COVID-19 amacıyla ilk kez Çin’de denenen, pasif antikor tedavisi amacıyla ABD ve Avrupa’da da iyileşmiş hastalara kan bağışı amacıyla çağrılarda bulunuldu.

Ülkemizde ise Sıhhat Bakanlığı Koordinasyonunda Kızılay organizasyonu ile aferez merkezi tespit edilen üniversite ve sıhhat kurumunda bu tedavinin başlatılabilmesi amacıyla resmi olarak bütün aşamalar tamamlandı. Artık resmi olarak da harekete geçildiğini izah eden Türk Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, Demirören Haber Ajansı´na verilen bilgide, “Sıhhat Bakanlığımız bu husus ile alakalı genelgesini yayınladı, algoritmalar oluşturuldu, bilim kurulu kararını verdi; iyileşen ve üzerinden 14 gün işlemiş gönüllü bağışçılarımızdan kan toplamaya başlıyoruz” dedi.

’10 GÜN SONRA İLK VAKALARIN SÜRESİ DOLUYOR’

Dr. Kınık, COVID-19 tedavisi görmüş bireylerin Sıhhat Bakanlığı doğrultusundan takip edildiğini ve gönüllü bağışçı olabileceklerin Bakanlık ya da Kızılay doğrultusundan ulaşılacağını ifade ederek “İyileşmiş hastalarımıza 14 gün sonra yine test yapılacak. O testlerde de COVID-19 negatifliği aranacak. Daha sonra da bu hastalarımızdan alacağımız kanların plazmaları ayrıştırılarak Sıhhat Bakanlığımızın ideal gördüğü hastalara verilmek üzere hastanelere dağıtımını gerçekleştireceğiz. Bugünden itibaren 10 gün sonra ilk vakalarının 2 haftası dolmuş olacak. Dolayısıyla onlarla iletişime geçeceğiz” dedi.

İLK ETAPTA VAKALARIN YOĞUN OLDUĞU 10 İLDE YAPILACAK

Her anlamda altyapı olarak hazır olunduğunu bildiren Dr. Kınık, “Türkiye çapında plazma alabilecek süregelen bir alt yapımız var esasen Kızılay olarak. Ama ilk etapta bilhassa vakalarının çok gördüğünüz 10 ilimizde yoğunlaştık. Buralarda bağışçılarımız amacıyla izole bağış noktaları oluşturduk. Vatandaşlarımız 1 hafta 10 gün sonra ilk bağışlarını verebilmiş olacaklar. Zorunlu olmayan şartlar dışında evden dışarı çıkmıyoruz, evde kalıyoruz. Ama kan vermek, bilhassa kana gereksinim duyan lösemili yavrularımız var, trombosit bekliyorlar. Talasemili hastalarımız var eritrosit bekliyorlar. Bu insanlar amacıyla şu şekilde düşünsün kıymetli bağışçılarımız. Nasıl her gün ekmek almaya çıkıyorum, kan vermek de 15 dakikada biten bir süreç.

Kızılay’ın 300 noktada kan alma hizmetleri devam ediyor. Kızılay merkezleri hastane değil, sıhhatli insanların gittiği yerler. Hem de iki saatte bir devamlı dezenfekte ettiğimiz, sıhhatli ortamlar. Ekstra bir bulaş riski olmadığı gibi, hijyen yönünden normal şartlara göre çok daha düşük risk var. Dolayısıyla kan verme, bizatihi korunma yönünden da bir risk oluşturmuyor. İyileşmiş insanlar yönünden da risk yok. Kan ya da plazma bağışına gönül rahatlığı ile gidebilir bağışçılarımız” diye hususştu.

İYİLEŞMİŞ OLANLAR DİĞERLERİNİN KAHRAMANI OLABİLİR

COVID-19 geçirip iyileşmiş bireylerin esasen bu savaşı kazandığına işaret eden Dr. Kınık, “Onlar esasen bu muhabereden kahraman olarak çıkmışlar. Ayaktalar ve plazmalarının içerisinde, hayatın sınırında olan ağır hastaların gereksinim duyduğu hazır askerler, antikorlar var. Dolayısıyla o insanlara çok gereksinimleri var hastalarımızın. Bizim milletimiz dayanışmayı sever, fedakârlıktan kaçınmaz. Ümit ediyorum ki çok özel bir dayanışma örneği olarak önümüzdeki zamanlarda bu işin de üstesinden geleceğiz” dedi.

Rate this post

Hakkında Gökbörü

Gündeme Göz At :)

Hayvancılık Kredisi 2021

Hayvancılık Kredisi 2021

Hayvancılık Kredisi Hayvancılık kredisi hayvansal üretimde faaliyet gösteren üreticilere sunulan kredi türüdür. Küçükbaş büyükbaş hayvanlarla …

yabanci-ulke-vatandaslari-konut-alirken-875bin-tl-ortalama-ucret-oduyorlar

Yabancı ülke vatandaşları konut alırken 875 bin TL ortalama ücret ödüyorlar

Türkiye vatandaşlarına ve yabancılara satışı gerçekleşen konut fiyatları için son analizlerinde bulunan veriler açıkladı. Türk …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir